Sider

VIL HA TILBAKE FILTBALLEN

Norborg tok seg videre til sluttspillet, men virker fortsatt ikke videre imponert over futsal-konseptet.

For tredje året på rad blir inne-KM arrangert med futsalregler. Samtidig har deltakelsen til kretsmesterskapet sunket for år etter år. Enkelte mener det har sammenheng med formen kretsmesterskapet blir arrangert i.

Norborg.com går i alle fall langt i å antyde det. Vi sakser fra hjemmesiden deres:
"Kva synst vi så om futsal etter å ha sett ein del kampar i Brattvåghallen? Underhaldningsmessig er dette ein god del dårlegare enn med filtball. Mogeleg difor det berre var ein handfull tilskodarar på kampane i Brattvåghallen. Tempoet er svakare, det er enklare å forsvare seg og det blir færre mål. Mål utanfor 7 meter er nærmast ikkje til stades sidan det er særs vanskeleg å skyte med denne ballen. Norborg fekk tildelt 7 straffespark frå 10-meteren. Berre 2 av dei gjekk i mål. Det seie litt om kor vanskeleg det er å få ballen i nota. I Norborg si gruppe vart det i snitt scora 4,4 mål pr. kamp. I gruppe 2 var snittet litt betre med 6 mål pr. kamp, og i gruppe 3 på søndag så var snittet 7,3. Det gir totalt eit snitt på 5,9 mål pr. kamp. I Strandahallen var snittet 7,48.

Fleire lag har valgt å ikkje melde på lag til årets KM, og fleire av laga som var påmeldt hadde med berre eit par innbyttarar. Ser vi på treningsoppmøte i vår eigen klubb så har dette gått ned frå ca. 20 mann i 2008 til 3-4 mann i 2011. Det seie seg sjølv at få er interessert i å spele dette når ein har måttet slått saman herre- og dametreningane for å få spele 5 mot 5. Dei fleste klubbane høyrast ut til å vere i mot futsal og det er også dommarane vi snakka med. Kvifor held då krinsen fram med dette? Kan ikkje ein arrangere eit innefotball-KM med filtball og eit med futsal?"

67 kommentarer:

  1. er mange som er lei av å høre på oppgulpet fra norborg også. Futsal er kommet for å bli!

    SvarSlett
  2. Futsal er heilt sikkert komme for å bli i større eller mindre grad, men etter årets futsal-KM bør krinsen sende ut spørjeskjema til seniorlaga med erfaringane frå dei tre åra som no har gått. Då får vi eit inntrykk av kva klubbane meiner, og ikkje berre eit inntrykk av kva krinsen meiner. Dersom til dømes det hadde blitt 45 lag med i KM om gamlereglane gjald, og deltakinga blir verre år for år med noverande reglement (kanskje ned mot eller under 20 lag), så er valet enkelt. Då må gamlereglane tilbake. For det er vel aktivitet SFK vil skape? Vi må aldri gløyme at det er breiddeidrett vi driv med. Helsing Einar OT, 6069 Hareid.

    SvarSlett
  3. En ting er at kretsen velger å arrangere futsal i stedenfor filtfotball, men når man først skal arrangere kretsmesterskap for seniorer, hvorfor klarer man ikke å stille med skikkelige dommere? Enkelte av dommerene som stilte på Stranda var helt skandaløse, og dømmer vanligvis G16 2. div. Nå skal de dømme futsal-KM for senior med et helt annet tempo. Ser i en annen artikkel at SIF-spillerne blir kritisert for sin oppførsel, og dette for så vidt med rette. Men med noenlunde oppegående dømming, ville jo situasjonen aldri ha oppstått. Flere svært håpløse avgjørelser i de aller fleste kamene på søndagen. Og dette alene kan være grunn til at enkelte lag ikke orker å bruke energi på å stille lag.

    SvarSlett
  4. Dømmingen på lørdagen ble til slutt bare komisk. Svakeste dømmingen jeg har opplevd. Også kritikkverdig at hallen kretsen setter opp er en nedstøvet byggeplass som gjorde banen glatt.

    SvarSlett
  5. At man bør foreta en evaluering etter tre sesonger med futsal er det ingen tvil om, men i første rekke for å forbedre konseptet før de kommende årene.

    Det har vel også vært en klar nedgang i antall lag generelt de siste sesongene (?), dermed er det ikke lett å anslå hvor stor andel som skyldes overgangen til ny ball. Det vil også alltid vekke motstand når man innfører nye regler, men de fleste blir etterhvert akseptert. Derfor er det naturlig at man kanskje har en noe synkende deltakelse umiddelbart etter innføringen.

    Interessen og oppslutningen rundt vennecupen viser at det er mange som er positive til konseptet futsal. Allerede kort tid etter at påmeldingfristen var utgått var 16 lag påmeldt, vi kunne sikkert fått med ytterligere 8-10 lag om det var større kapasitet. Snittalderen virker også å være lavere, og det kan kanskje være en klar sammenheng, at de yngre er mer positive til endringene enn de eldre?

    Futsal har nok helt sikkert kommet for å bli, og oppslutningen vil ta seg opp etterhvert når man venner seg til konseptet og ser på nye tiltak med åpne øyner. Å gå tilbake til filtball vil være svært bakstrebersk, og bremse utviklingen hos talentene rundt om på sunnmøre sammenlignet med resten av landet. Spesielt mtp de større diskusjonene som går rundt de tekniske ferdighetene til norske spillere vil dette være negativt. Nå må vi heller se til andre land og kulturer etter nye impulser, stadig flere spillere på kontinentet har bakgrunn fra futsal. I Brasil f.eks har man bedrevet denne formen i lang tid, og spillere som Marcelo og Robinho har uttalt at det var en svært viktig del ifht utviklingen de hadde når de var yngre.

    Det er på tide at man støtter tiltakene kretsen og fotballforbudet kommer med, i steden for å sutre om at man ønsker seg tilbake til gamle dager!

    SvarSlett
  6. Når det gjelder dømmingen i innledende var den rimelig svak, det er det liten tvil om. Men på den andre siden må vi huske at denne formen også er ny for dommerne. Du er ikke nødvendigvis rustet til å dømme futsal med høyt tempo selv om du har gått et dommerkurs....

    Det tillates fortsatt alt for mye kontakt og sklitaklinger; dermed er det fortsatt mulig å hevde seg med fysisk tøft spill. I tillegg er man for lite konsekvente ifht reglene om at ballen skal ligge på linjen og at spillerne har maks 4 sekunder. Detaljer - men likefullt irritasjonsmomenter.

    Etterhvert som at futsal får større utbredelse, og at vi dermed får flere rutinerte dommere vil helt sikkert nivået også hos fløyteblåserne øke. Det er ikke det samme å dømme futsal som vanlig fotball, på samme måte som at det er noe helt annet å spille futsal enn vanlig fotball. Vi kan vel også erkjenne at nivået hos spillerne ikke nødvendigvis er like imponerende til enhver tid enda heller....

    SvarSlett
  7. Når ein først skal ha KM, bør det vere i ein idrett som eksisterar. Futsal er ein registrert idrett. Er spel med filt-løfse det? Om det er antall mål som er underhalande, med langskot og kraftsalvar på eit digert sjuarmål, må ein spørre seg om det er kjedelig å sjå elegant ballbehandling av lette teknikarar med lavt tyngdepunkt...?

    Kvalitet på arrangement er viktig for misjoneringa i denne idretten. Likeså turneringar utanom KM, som m.a. Skodje skal ha stor ære av å arrangere. Kanskje bør kretsen si rolle bli meir tydleg, om futsal til slutt skal bli ein suksess?

    SvarSlett
  8. Hvordan er oppslutningen om KM for de yngre lagene?

    SvarSlett
  9. Mi meining, no som før, er at Futsal er komt for å bli. Futsal skal SPELAST. Reglar, ball og mål er lagt opp for dette.
    For dei som ynskjer å SPARKE fotball er dette framleis mulig å drive ute der ein kan sparke ballen opptil 100 meter.
    Oppslutninga om Futsal-KM er framleis stor på Sunnmøre. I toppåret -08 haddde vi totalt 272 lag med. I -11 har vi med 236, ein nedgong på ca. 13%.
    I ungdomsfotball er oppslutninga omtrent som tidligare, det er i voksenfotbalen nedgongen er komt.
    Dette trur eg lagt på veg skuldast at pausa mellom den ordinære fotballsesongen og Futsal-KM er for kort. I dag er utandørssesongen auka med opptil 1 mnd. i breiddefotballen, takka vere kunstgrasbanene.
    Ein annan moment eg saknar er krav og innstilling til arrangørane. Det må leggast mykje meir vekt på marknadsføring om ein skal lykkast med å få folk interessert, både publikum og spelarar. I Brattvågen sist helg var der vel ikkje eit kløyva ord om Futsal-KM på Brattvåg si nettside intil kampoppsettet kom tre dagar før kampstart. Då kan ein ikkje forvente stor interesse og mykje publikum.

    Look til Skøye og Vennecupen! Dei kan marknadsføring og interessa er på topp.

    SvarSlett
  10. la futsal bli. Selv om desse sjølutnemnte gudane i norborg og hareid er imot.
    Blir også mykje mindre skader i futsal da det er strengere regler på kroppskontakt.
    Det er faktisk mer underholdene å se på rask pasninggsfotball enn gamlinger på 90 kg som skal stå å druse langskudd. Denne sporten oppfordrer til flott spel, men det er vel enkelte "dunk og drus" klubber imot ja

    SvarSlett
  11. Kanskje man skulle kjørt en avstemning her på bloggen, bare for å få en indikasjon?

    SvarSlett
  12. Gjort. Ligger ute i høyrespalten.

    SvarSlett
  13. At andre steder ikke bruker filtball, og at det ikke er en offisiell idrett, er det dummeste argumentet jeg har hørt. Dersom folk her på Sunnmøre synes filtball og det gamle konseptet er morsomst, er det ikke noe poeng i å bruke filtball. Poenget med utvikling forsvinner også siden det bare er snakk om noen få treninger i året.

    SvarSlett
  14. Noen få treninger i året? Det er mange som har et betydelig antall økter med futsal, noe som selvsagt er utviklende.

    Men når man ikke åpner øynene er det vanskelig å se.

    SvarSlett
  15. Det er ikke mange som har et betydelig antall økter. Om filtball hadde gjort at flere lag meldte seg på hadde det totalt sett blitt flere økter. De øvrige lagene kunne heller trent med futsal resten av året (gjerne etter KM siden det er så tett etter serieslutt).

    SvarSlett
  16. Anonym sa...
    "Dersom folk her på Sunnmøre synes filtball og det gamle konseptet er morsomst, er det ikke noe poeng i å bruke filtball."

    Du sier det veldig bra her, herr Anonym...

    SvarSlett
  17. Bare ifm vennecupen, andre turneringer, KM, osv er det flere hundre spillere som har mange økter med futsal i året. Interessen er svært stor blandt yngre noe turneringer i regi av idrettsklassene ved Fagerlia VGS o.l viser.

    Man skal være forsiktig med å gå tilbake til den gamle formen med filtball, uten å ta høyde for den generelle nedgangen av aktive spillere, samt tilvenningsprosessen spesielt hos eldre spillere. Jeg er overbevist om at antall lag vil øke etterhvert som at de eldste generasjoene fases ut i klubbene og den yngre garde får en viktigere posisjon.

    Det må være mulig å se til andre deler av landet, for å ikke snakke om andre land som ligger mye lenger fremme på utviklingen av unge spillere enn oss selv?

    Når det gjelder tidspunktet for KM bør det selvsagt diskuteres. Både ifht pause etter en lang sesong og forberedelser til et kretsmesterskap.

    SvarSlett
  18. Så spørs det om flesteparten faktisk synes at filtballen er morsommere enn futsal pdd? Jeg tviler sterkt.

    Men enda viktigere er det kanskje hva de yngre mener, som skal fortsette med dette i årene som kommer...

    SvarSlett
  19. Som mange har sagt tidligere, så tvinges lagene til å SPILLE når man bruker futsal. Det er mye mer underholdende og samtidig krevende. Det skiller mellom lag som kan å spille fotball og de som ikke kan det. Personlig synes jeg det er MYE mer underholdende å se folk spille istedet for at det skal være hver sin gang å dryle ballen fra avspark. La oss ikke gro fast! Det er mye mer utviklende for utefotball også at det spilles futsal etter utesesongen. Det krever samspill, bevegelser, dribleferdigheter og fotballklokskap.

    Det kommer ikke som noen overraskelse dersom de som vil ha filtballen tilbake er de som ikke har kvalifisert seg videre i futsal-km, og er av lagene som SPARKER fotball og går for fysikk. Lykke til med drillo-fotballen!

    SvarSlett
  20. Nå blir selvsagt ikke en avstemning på denne bloggen spesielt representativ, men den viser i det minste at futsalen også er velkommen blandt ganske mange....

    SvarSlett
  21. Men hvis futsal er så fantastsik som dere skal ha det til, hvorfor i alle dager er det så få lag som melder seg på da?!?

    SvarSlett
  22. når det er sånne avstemminger så er det oftest de som er imot noe som stemmer mest.
    Så dersom futsal får mest stemmer er det hvertfall ingen tvil

    SvarSlett
  23. Kor Ørskog blei av da?

    SvarSlett
  24. Skodje-Ørskog 3-4 ?

    SvarSlett
  25. Skreiv det på forrige artikkel også. Vet det er utenfor tema, håper berre det blir lest.

    Kor hen eg les så er det snakk om Skodje mot Ørskog. Der den eine parten skal bade seg i glede over at den andre ikkje greiddet det den andre gjor.

    Kvifor er det slik? Fakta er vel at Skodje har vært best iår, å kom på første plass og fortjener og rykke opp. Men Ørskog har i mange mange år vært foran Skodje, både tabellmessig i samme divisjon og ofte en divisjon over Skodje.Men hørte lite om at dei fokuserte på at Skodje var dårligere da? Skodje greidde heller ikkje å slå Ørskog i år så synes det er ingen grunn til og halde på sånn.

    Og så vidt eg veit så hadde Ørskog kun jr spelera med på senior km for matchtrening til sitt eige Jr km til helga.

    Så eg synes desse diskusjonane blir tatt ut av proposjonar titt og ofte. Kor er det blitt av gode naboar? mvh valder tilhengar

    SvarSlett
  26. 13% reduksjon i påmelding, når en helt ny form blir innført kan vel neppe kalles "så få lag"?

    Hvor stor har reduksjonen i antall aktive spiller vært på sunnmøre de siste årene?

    SvarSlett
  27. Det hadde vært interessant å sett hvilken oppslutning de ulike arrangementene hadde fått om SFK hadde gjennomført Norgborgs forslag om paralelle KM.

    Er det virkelig noen som tror at KM med filtball hadde fått flest utøvere, i år, om 3 år, om 5 år?

    SvarSlett
  28. Finnes det egentlig noen gode argumenter for at KM skal spilles med filtball i det hele tatt?

    Det eneste som går igjen er at mange mener det er morsommere, men dette er det ingen som vet om har rot i virkeligheten....

    I tillegg snakkes det om underholdningsverdi pga antall mål, men det er et så subjektivt begrep at det blir umulig å dokumentere.

    SvarSlett
  29. Mener du helt seriøst at morsomt-argumentet ikke teller? Om det er så enkelt at flere lag melder seg på fordi de har lyst å spille filtball, så burde det være slik.

    SvarSlett
  30. Les det som skrives. Det er ingen som kan dokumentere at flertallet synes det er morsommere. Dersom du kan oppdrive noe slikt, vil det selvsagt veie tunt....

    SvarSlett
  31. Men om så ikke er tilfelle, er du kanskje enig i at det er bedre om futsal fortsetter?

    SvarSlett
  32. Fantastisk at so mange engasjerer seg. Over 30 innlegg om emnet Futsal eller ikkje viser at fotballen i alle fall er populær!
    Når vi debaterer Futsal eller vanleg innandørsfotball må vi huske på kva utgangspunket for Futsal er.
    Futsal er meint som ein lett, teknisk fotballaktivitet innandørs og reglar, ball og mål er tilpassa opp mot dette.
    Om vi ynskjer ein fotballaktivitet med meir fysikk, taklingar, langskot, og langpasningar eg heilt enig i at Futsal ikkje er tingen. Då bør vi heller halde på med den vanlege fotballen utandørs.
    Vi registrerer at nokre få klubbar (spesielt Hareid og Norborg) samt ein del enkeltpersonar er imot Futsal-fotballen, og det må dei få lov til å vere.
    Når vi registrerer ein reduksjon i antal deltakande lag i seniorfotballen sidan Futsal vart innført i 2009, må vi husk på et Futsal er ein ny fotballaktivitet som det vil ta litt tid å venje seg til.
    Dessuten er antal seniorspelarar blitt redusert også i den vanlege utandørsfotballen dei siste tre åra. Det må vi også ta med i bildet.

    SvarSlett
  33. Mulig det er i Haram, Ålesund, Hareid og Herøy den største motstanden mot futsal er, men så må vi huske på at det er også her de fleste lagene på Sunnmøre holder til. Da blir det nedgang..

    SvarSlett
  34. Oppgangen kommer, det er en kjent sak at folkene i disse områdene er litt tregere enn andre områder. Samtidig vet vi at det er stor oppslutning om turneringer spesielt i Ålesund-området når man kan samles på tvers av klubbtilhørighet, trolig pga at man da kan samles flere unge spillere på egne lag og slipper å forholde seg til de gamle traverne.

    SvarSlett
  35. Nå er vel de gamle traverne fra disse kommunene med videre... Både Brattvåg Old Boys og AaFK OB slo jo unggutta til Valder og Sykkylven ut av KM. Tviler på disse gamlingene har trent så mye futsal..

    SvarSlett
  36. Det som er utfordringen med Futsal er alle reglene, som verken spillere eller dommere kan godt nok.
    Vennecupen til Skodje bruker vel de reglene? Likevel er den så populær?

    Eller er det andre regler?
    Kun ballen som er populær og ikke reglene?

    SvarSlett
  37. Hvis alle dere er så skråsikre på at klubbene ønsker futsal, hvorfor kan ikke da kretsen bare sende ut et spørreskjema slik at man får et tydelig svar på det?

    Er det fordi at det er et faneprosjekt som kretsen nekter å tape? Hvis det er fordi man har fått tredd det nedover hodet av andre og mener det er til det beste for utviklingen på lang sikt er det kanskje et greit poeng, men da må da kretsen for all del gjøre noe skikkelig med det. Da hjelper det ikke og arrangere to runder med futsal i løpet av et helt år!! Om klubbene vil spille med filtball går de jo tilbake til det så snart de vil og kan, og da forsvinner jo det poenget med en gang.

    Man må ta nedgangen på alvor og da er det minste man kan gjøre å høre hva klubbene vil, ikke på et debattforum eller på et lukket kretskontor. Mange av de som uttaller seg har aldri vært borti en futsalball engang!

    Ellers er jeg uenig i at futsal er så mye mer teknisk og underholdende å se på, langt derifra. Faktisk gleder det meg like mye å se et nydelig langskudd i lengste som å se at man MÅ komme to mot keeper for at det skal bli mål. Tror også mange spillere liker å kunne skyte også, i stedet for å måtte tenke 2-1 hele tiden. Det er jo ikke poenget, verken ute eller inne i fotball.

    SvarSlett
  38. Og kven skal kretsen sende ut spørreskjema til? Klubbane skal ikkje spele innandørsfotball, det er det spelarane som skal gjere.
    Spelarane varierer i alder frå 12 til 50 år, jenter og gutar. Trur det blir ei vanskeleg oppgåve å få til ein gallup som kan gi eit endeleg svar på Futsal eller annan innandørsfotball.

    Klubbane har valgt eit styre i SFK, desse er sett til å bestemme. Er vi ikkje fornøgd med det dei bestemmer må vi velge eit nytt. So enkelt fungerer demokratiet i Norge.

    Naturligvis gleder det alle fotballelskarar å sjå eit nydelig langskudd i lengste. Det gjer vi heile fotballsesongen, frå april til ut oktober, i alle fall på Skøye.

    SvarSlett
  39. Reglene har vært et problem i flere år når det gjelder futsal. De ulike organisasjonene og forbundene som i dag står bak de fleste turneringene i landet bruker ulike regler! Men det er fortsatt en ung sport, forhåpentligvis får man standardiserte regler over hele fjøla etterhvert....

    Uansett, må man vel forvente at spillere og dommere bruker 2 min ekstra på å sette seg inn i reglementet i sporten man skal delta i? Det skulle ikke være så vanskelig, for reglene er ikke så avanserte.

    SvarSlett
  40. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  41. Berre for å ta det, Geir R., så uttaler eg meg ikkje i denne saka som ein representant for Hareid IL - men som ein fotballinteressert bebuar på postboksadresse 6069 Hareid. Hareid IL har med fleire aldersbestemte lag i futsal. A-lagsspelarane ville derimot ikkje bli med i år. Kva haldning dei har til deltaking dei kommande åra er vanskeleg å spå. Einar OT

    SvarSlett
  42. Det er jo vel ikkje ballen som er det største problemet! Nedgangen i interesse for innendørs KM ligger jo i vert fall like mykje i de nye reglane som følger med futsal, dommere som ikkje kan reglane og til slutt, men ikkje minst størrelsen på måla! Med ein god keeper og eit lag som ligg lavt i banen så blir det ikkje mykje underhaldande for publikum og spelarar. Ikkje eitt langskot har eg sett som har gått inn i løpet av dei tre dagane eg har tilbragt på innendørs KM så langt i år.

    SvarSlett
  43. Er det noen som har statistikk på hvor mange mål det ble scoret i snitt årene før futsal ble innført?

    I tillegg, hvor mange lag deltok de siste årene man brukte filtball?

    SvarSlett
  44. Den er grei Einar.

    No har vi passert 40 innlegg i denne saka. Flott at folk engasjerer seg!
    Tenk kor kjedelig om ingen brydde seg.

    SvarSlett
  45. Kretsen må iallefall greie å sette opp dei beste dommarane i kretsen til Senior-KM? Det er ein prestasjon at det vert sett opp dommarar som ikkje får dømme 5.divisjon, til dei innleiande rundane i Strandahallen.

    Dei kunne ikkje reglane om frispark når ballen var i taket, eit lag fortsatte med 5 mann på bana sjølv om ein spelar vart utvist, medan SIF måtte spele med 3 mann når dei fekk 2 utvist. Ein holdt til og med på å dømme mål når ballen gjekk utanfor og ut ei dør. Hadde det ikkje vore for at laget som "scora" sa til dommaren at den aldri var i mål.

    Skjønnar veldig godt at spelarar vert frustrerte og oppgitt over at dommarane ikkje kan reglane skikkeleg, og at dei ikkje er konsekvent frå kamp til kamp.

    SvarSlett
  46. Om ein er misfornøgd med dommarane i Futsal-KM hjelp det lite å klage over dette på ei nettside. Då må SFK kontaktast direkte av klubb med konkrete opplysningar.

    SvarSlett
  47. Hadde ikkje tenkt å kommentere, spesielt ikkje sidan så mange er anonyme, men slik er det berre.
    Som arrangør av Futsal-KM i Strandahallen er det vårt ansvar å skaffe dommarar. Vi var 6 dommarar tilsammen, og alle har gjennomført Futsal-kurset som Sunnmøre Fotballkrets har hatt. At dømminga likevel ikkje kvar gong er god nok ifølge fleire, er sjølsagt beklagelig. Uansett, kampane søndag såg eg sjølv frå tribuneplass og der er svært få situasjoner som blir vurdert feil. Der er to lag i kvar kamp, og dermed blir det feil uansett kva vei frisparket går. Det er sjeldan et lag er enig.

    Når det gjeld krav til dommarane frå kretsen si side så er der ingen såvidt meg bekjent, kun at dei bør ha hatt futsal-kurset.

    Situasjonane nemnt i eit innlegg tidlegare stemmer ikkje heilt. Emblem fekk ein reserve utvist og spelte dermed vidare med fem. Skarbøvik fekk to utviste og spelte sjølsagt med tre stk vidare. At det ved to høve vart dømt inndirekte frispark rett under der ballen traff taket og ikkje vart trekt ut til innspark er korrekt, men slett ikkje graverande og avgjerande feil. "Målet" som vart godkjend først gjekk i sidenettingen og la seg i nota bak mål (ikkje ut ei dør), og dommaren gjorde om den beslutninga før avspark hadde blitt tatt.

    Når det er sagt at dommarane ikkje kan reglane godt nok, så er det også ganske så klart at spelarane ikkje kan dei like godt heller. I løpet av turneringa på Stranda måtte undertegna forklare fleire spelarar/lag reglane, men ikkje alltid det hjelp.

    Når det gjeld Futsal generelt så er ikkje interessa så stor den burde vere, for futsal er bra. Fekk også opplyst at kvaliteten på sjølve ballen var veldig bra på Stranda i forhold til i Brattvåg, så det er viktig å ha godt utstyr. Langskudd er mulig sjøl med futsal-ball.
    Trur nok grunnen til sviktande oppslutning er at kvalifiseringa starter før sesongen er over, og kanskje burde Sunnmøre Fotballkrets vurdere å endre dette til å vere i januar/februar i staden.

    Skal ikkje kommentere meir, og sjøl om eg også forstår at det kan vere vanskeleg å akseptere feil og inkonsekvens frå dommarane, så står det i regelheftet som er utsendt til klubbane at Fair Play skal gjelde og at dommarane sine avgjerdsler må respekterast. Trur ikkje altfor mange har lest eller forstått det.

    SvarSlett
  48. Støtter Norborg i KM både med futsalball og filt. Da blir det enda mer fotball :-D Nok av helger å velge mellom i vinterhalvåret.

    SvarSlett
  49. Det er to personer som er mot futsal på sunnmøre. einer orten trovåg fra hareid og frode engeset fra norborg. de skriver begge på gode heimesider. dermed blir deira sine syn ofte sett på som klubbene sine syn. ikke bra.

    SvarSlett
  50. Til anonym klokka 22.36, så trur eg ikkje det har stått så mykje om futsal på Hareid-sia i haust. Det står ein plass at Hareid ikkje stiller med lag, pluss at det står fleire artiklar om deltaking i futsal-KM for gutar 15 år. (Men) prove me (gjerne) wrong (om du kan)!:)EOT

    SvarSlett
  51. En god diskusjon dette, men man glemmer et vesentlig poeng for at statusen på et KM skal bli akseptabel - at de beste også stiller lag. Når Aafk, Herd og Hødd sitter hjemme eller er opptatt med andre oppgaver, så vil et KM, uansett type ball, bli et b-mesterskap. Det viser også nivået på mye av det som har gått til hovedrunden i Sykkylven. Jeg fulgte selv kampene lørdag i Strandahallen, og det var ikke veldig høyt nivå på det som ble levert. Mer skremmende er vel intr for mesterskapet. På tribuna satt kun spillere fra andre lag, folk fra arrangørstaben til Sunnylven eller en og annen slenger av en far/slektning - et mesterskap uten publikum? Gir ikke mye mening det heller. Da må man se på kalenderen og heller legge dette mesterskapet som en del av oppkjøringa til fotballsesongen istedet for etter sesongen - og FØR Toppfotballen er ferdigspilt. Jeg ser at dommerne får passet påskrevet av flere, men det er en del spillere som med god samvittighet kunne satt av 10 minutter til å sette seg inn i reglementet selv også. Det jeg syns det syndes for mye mot, er sklitaklinger og kroppskontakt - der skal dommerne slå langt hardere og mer konsekvent ned. Ellers så syns jeg diskusjonen om futsall eller vanlig inne-fotball blir som diskusjonen om kunstgress eller naturgress... Ikke stopp utviklingen bare fordi du selv har bikka 25 og ikke kalles ung og lovende lenger... Om norske fotballspillere i fremtiden skal få bedre ferdigheter og teknikk, så må de få lov til å leke med ballen og ikke minst SPILLE den. For de som ønsker fysisk fotball og kick and run er det nok av anledninger til det utendørs...

    SvarSlett
  52. denne diskusjonen om futsal vs filtball har komt opp 3 år på rad. første året var motstanden mot futsal massiv, ifjor var det fortsatt motstand men fleire og fleire var for. Iår ser det faktisk ut som det er fleire som er for futsal enn imot. Det tar tid og venne seg til og det er ikke tvil om hvilken vei dette går. Futsal er tingen!!

    SvarSlett
  53. Lag som AaFK, Hødd og Herd vil aldri melde seg på likevel. I alle fall ikke de to førstnevente, og det er forsåvidt greit nok. Dermed gjelder det å lage det så prestisjefyllt som overhodet mulig for lagene bak disse.

    SvarSlett
  54. Kan vi ikke gå tilbake til å bruke filtballen og sjuermål. Kampene vil da blir mer underholdene og man får flere mål i kampene. Angrepsspillere vil da få muligheten til å avgjøre kamper på egenhånd, i motsetning til i futsal der man er avhengig av at et helt lag må fungere sammen. Dessuten er touchen på ballen ved mottak, føring og skudd mye bedre med en filtball.

    SvarSlett
  55. Visst kan vi gå tilbake i tid.
    Eg er so gamal at eg spelte innandørsfotball før filtballen kom, då brukte vi vanleg utendørsball inne.
    Om vi går tilbake til det stadie og 11-ar mål inne vil vi få handballresultat, og enkelte vil bli såre nøgd.

    SvarSlett
  56. Til Steinar Hjelle:
    Selv om dommeren til slutt ikke dømte scoring, var dette først etter å ha vist bort treneren til Stordal. Årsaken til bortvisningen var protester mot at d ble dømt scoring.
    Når dommeren da velger å endre avgjørelsen sin, blir det helt latterlig å sende vekk treneren.
    I tillegg er der flere soleklare sklitaklinger som skjer få meter foran dommerne uten at det blir dømt på, spillere blir klippet ned bakfra flere ganger i løpet av få minutter uten at dommerne viser kortet.
    Var generell svært dårlig nivå på dommerne, deres jobb er tross alt å beskytte spillerne!
    Har selvfølgelig forståelse for at det kan gjøres feil, men mange feil hadde vært ungått dersom man hadde brukt dommere som til daglig dømmer på et høyere nivå. Det er jo tross alt en grunn til at dommere som dømmer 3. divisjon dømmer nettopp her, mens dommerne som var i strandahallen ikke en gang dømmer 5. divisjon...

    SvarSlett
  57. Til Anonym :)
    Treneren til Stordal ble vist vekk ja. Sjølsagt skulle han protestere, men å gå langt inn på bana.... Ikkje nødvendig, og temperamentet var vel høgt sjøl om laget leda med 4-5 mål då. Litt fornuft frå begge hadde sikkert løyst situasjonen bedre.

    Å skli og sklitackle er to forskjellige ting, og begge deler vart gjort. Også uten at dommarane reagerte, men det var sannsynligvis etter ei vurdering. Sklitacklinga skal sjølsagt dømmast på. Om det ikkje vart gitt gule kort på klippinger bakfra, såg ikkje mange av det, så vart ihvertfall frisparket dømt.

    I Strandahallen var der to lag fra 3.divisjon, fire fra 4.divisjon og fire fra 5.divisjon. I tillegg ett old boys lag og ett juniorlag.
    5 av 6 våre dommarar dømmer 5.divisjon eller høgare (ikkje alle like aktive denne sesongen).

    Økonomi betyr også en del for ein arrangør, og så lenge kretsen ikkje sette andre krav enn futsaldommerkurs, så velger vi dommere i nærheita i staden for å bruke tusenvis av kroner på dommarar som må reise langt.

    Håper du forstår litt, Anonym

    SvarSlett
  58. Stort av Steinar Hjelle å svare saklig og godt for seg. Mange som kommer med håpløs kritikk her uten å stå for det. Hjelle har gjort en god jobb.

    SvarSlett
  59. Vel talt, Steinar!

    SvarSlett
  60. Ja, ,for all del, Steinar Hjelle legger ned en fantastisk innsats og har gjort dette i mange år. Men det forandrer ikke det faktum at dommerne ikke var optimale. Men det var da heller ikke Hjelle som dømte. Jeg mener bare at kretsen burde sette krav om et visst nivå på domerne som dømmer senior km, slik at spillerne blir bedre beskyttet.

    SvarSlett
  61. Må nesten slenge inn en liten kommetar ej også. Det første året me futsal-KM spilte ej sjøl, og blei umiddelbart motstander av futsal. Koffor fjerne nåkke så artig som innefotball me filtball, og erstatte det me en liten "medisinball", håndballmål og en flust av meiningslause regla? Alt va nytt, og sia oss også gjor det elendig i Sykkylven i innledende gruppespill, blei interessa (mi)deretter.

    Vel, mykje he endra sej sia. Ej he rett og slett blitt meget begeistra for heile greia. Futsal innbyr til artisteri, feiande fin fotball og masse mål! Målsnittet pr kamp he nok gått ned i forhold til filtballen, men lagspillet he blitt mange hakk bedre. For å lykkes i futsal e en avhengig av at laget fungera samla, og ikkje berre enkeltspillera som gjer alt aleine. En kan selvfølgelig gjer ting aleine no også, men det skal meir til for å lykkes.

    Ej skal gledelig innrømme at ej savna (litt) innefotball me filtball, herlige langskudd og en drøss me mål. Men faktum e at futsal e meir utviklende for både enkeltspillera og som lag. Det blir meir småspill, "fikse" detaljer og mange virkelige perler av mål kor LAGET ofte står i semtrum. Men, som tidligere nevnt, e det fortsatt gode muligheta for herlige enkeltmannsprestasjona.

    Korvidt KM skal arrengeres som futsal eller me filtball ska ej ikkje uttale mej veldig om, men dette e vell nåkke kresten og klubbane må finne ut av. Men at futsal e framtida - det e ej ikkje i tvil om! Som Geir R he sagt fleire ganga, så e det alltid stor motstand når nye ting blir innført. Men gir en det et år eller to, så ser en kanskje at det ikkje e så dumt likevel!:)

    SvarSlett
  62. No he vel også kanskje filtballen skyld at kneet til Herr Aure slingra litt i dag?

    Va sjøl skeptisk til futsal i begynnelsen, og det med rette. Som en keeper som lika å spille ute i inne-sesongen til tross for begrensa teknikk og bevegelsesevne, va filtballen kjærkommen. Man kunne hevde seg ved å skyte fra 20 meter uten å måtte inneha de for store fotballferdighetene. Futsal gjorde denne tilværelsen vanskeligere. Man måtte bevege seg mer og kravet til teknikk meldte seg. Dette er jo bare fordeler ifht. utvikling. I en alder av 29 er nok det toget godt for undertegnedes del, men for yngre spillere er futsal en svært god arena for å utvikle teknikk og en økt fortståese av "pass and move". Med filtball er tempoet for høyt i forhold til banestørrelsen, og spillet preges i stor grad av tilfeldigheter. Det kan ingen nekte for. Skaderisikoen med filtball er også høyere. Det har røket mangt et korsband i den gammeldagse innefotballen.

    Futsal er her for å bli. Topp underholdning, frekke finter og fint spill. Dette er hva vi trenger for å utvikle fotbalspillere fremfor fotballsparkere. Sistnevne er det desverre for mange av her til lands. Både på Landslagsnivå og i 6.divisjon :P

    SvarSlett
  63. Greit nok at alle her virker så positive, men det hjelper ikke om frafallet blir større og større år etter år...

    SvarSlett
  64. Om KM skal arrangeres i annen form burde det kanskje være femmer fotball i Sunnmørshallen, men da forsvinner jo inntektspotensialet til klubbene ved å arrangere.

    Ser man på oppslutningen i ungdomsklassene er vel denne, så vidt det er meg bekjent, meget høy. Frafall på seniornivå er jo naturlig mtp. fraflytting ifht. studier, jobb, etc. Uavhengig av type idrett og arrangementsform. Tror nok heller at oppslutningen tar seg opp igjen til neste år forutsatt at dommerstanden skoleres bedre i futsal.

    Alle som er inreressert, inkludert kretsen, er mer en gjerne velkommen til studietur på Vennecupene i gomerhuset på Skodje i vinter.

    Tror uansett på sikt at man avskaffer KM som det er i dag, og oppretter en egen futsalsesong som spilles over vinteren. Flere enkeltturneringer fra November til Februar, føring av maratontabell underveis og et sluttspill om KM tittel i starten av Mars før utesesongen tar til.

    SvarSlett
  65. Behold futsal-KM slik det er i dag. Sjøl om det er enkelte lag som ikkje er med, er dei fleste laga representert. Enkelte vil nok kome tilbake også, men Hødd og AaFK er nok uansett vekke for godt.

    Poenget er at det uansett er rikeleg med prestisje og moro for dei som deltar. Det ser ein på tenningsnivået rundt om i hallane. Ikkje vær så negativ, det er tross alt eit strålande arrangement fortsatt!

    SvarSlett
  66. Diskujonen Futsal - filtball trur eg går mot slutten.
    Futsal er tross alt ein offisiell idrett der det blir arrangert både KM, NM, EM og VM og der reglane er lik, enten ein spelar i vennelagsturnering eller i EM.

    Idretten er enno ung men vil heilt sikkert vekse seg større og bli meir og meir populær framover.

    Dersom ein vil ha vekst og oppmerksomheit er det tre ting ein må vektlegge:
    Markedsføring-markedsføring og markedsføring.

    Forrige helg var det arrangert innledande Futsal-KM for menn i Brattvågen. Det foregikk i mest mulig stillheit både frå krets og arrangør si side.
    Eit arrangement får ikkje oppmerksomheit dersom ingen veit om det!

    For nokre år tilbake var Norborg arrangør av eit innandørs-KM. Stor oppfinnsomheit med førehandsomtale på på nettsider og i lokalaviser. Dei kjøyrde til og med bil frå Digernesskiftet til Brattvågen og filma turen med video for at laga enkelt skulle finne fram!

    Skodje sin vennecup er og eit bevis på at markedsføring virkar.

    For eit par veker sidan vart det spela ein opprykkskamp på Skodje stadion. I seriekampane brukte vi å vere 15-20 tilskodarar. På denne kampen møtte det ca. 200!
    Kva skuldast det? Markedsføring!

    SvarSlett
  67. Reglene er faktisk ikke like. Ulike forbund bruker faktisk forskjellige regler, men bare minimale. Om å gjøre å gjøre det mest mulig offensiv anlagt og derfor krangler man litt om hva som er best. Går stort sett på keeperregelen.

    SvarSlett